Sorg i huset!

Vi är nu hundlösa i familjen.

I måndags morse blev Ghassie påkörd när hon på sitt vanliga vis var 2 kvarter efter Håkan på deras promenad upp till garaget. Inga yttre tecken på skador men hon ville inte stiga upp så vi åkte till veterinären med henne (såklart!)

Jag kom till Vännäs före Håkan eftersom jag åkte direkt från jobbet i Umeå. När jag kom dit frågade de om det var jag som hade hunden som skulle avlivas. - Nä, svarade jag, inte utan undersökning i alla fall...

Röntgen visade inga skador vare sig på skelett eller inre organ, däremot var hon rejält chockpåverkad. De tyckte ändå att vi skulle ta bort henne direkt. Det ville inte vi utan vi ville att hon skulle få några timmar på sig att hämta sig. Så hon blev kvar över natten med dropp.

När vi kom dit igår morse så hade de inte fått i henne nåt vatten och hon hade inte heller velat stiga upp. Var rejält flåsig, som hon brukar vara. De tolkade flåsningen som att hon hade rejält ont och de trodde att hon nog trots allt hade brutit nåt revben. Var tydligen svårt att tolka röntgenbilden. Men Håkan fick henne både till att dricka och till att ta några få vingliga steg.

Vi bestämde oss då för att ta hem henne med smärtlindring och låta henne dö här hemma. MEN DET FICK VI INTE!
Hur vi än diskuterade med dem om att vi inte upplevde hennes flåsningar som smärta utan som hennes vanliga flämtande. Och att vi tyckte att det var för tidigt att ta bort henne på grund av att hon hade ont efter påkörningen då det inte fanns några andra skador än EVENTUELLT några bräckta revben. Det är skillnad på att ha ont och att lida tycker jag. Trots att hon var 11 år. Om hunden lider så ska man naturligtvis ta bort den, men om den har ont och det är en smärta som är "normal" och som försvinner efter några dagar så tycker jag faktiskt inte att det är en anledning till att avliva.

De sa att vi inte fick ta hem henne enligt reglerna, utan antingen fick vi lov att ta bort henne eller få en annan veterinär till att ta över ansvaret för henne. Det fick vi! Det finns en privat veterinär i Vännäs dit vi fick ta henne. Hon sa i telefon att om det "bara" var smärtor från kollisionen som var problemet så kunde hon sätta in en morfinplatta som doserar i 4 dygn och sedan kunde vi ta hem henne.

När vi kom dit så lyssnade hon på Ghassies andning och hjärta. Därefter tog hon ett EKG på Ghassie. På en remsa som var dryga metern så var det kanske 3 hjärtslag som var normala. Alla andra kunde vara hennes sista hjärtslag... Och det var troligen någonting hon har gått med läääänge. Och det som vi trott varit dålig kondition har varit dåligt hjärta. Hon visade även på röntgenbilderna att det inte fanns några större skador efter kollisionen men däremot var hjärtat så förstorat att det hade tryckt luftstrupen i en båge upp mot ryggraden. Att med hennes dåliga hjärta så klarade hon helt enkelt inte av chocken vid kollisionen, att det var därför hon inte orkade gå. DÅ blev det helt plötsligt ett "enkelt" beslut att ta, att låta henne gå. Men att de inte kunde se samma sak på samma röntgenbilder hos distriktsveterinären kan jag fortfarande inte smälta... Då hade vi kunnat ta beslutet redan i måndags och inte behövt diskutera och bli nästan osams med dem. För att inte tala om pengarna vi fick punga ut med...

Så, det är sorg i huset. Värst är det nog för Håkan. Ghassie har ju varit "hans" hund. Det har varit 98% husse och varsin procent till Adam och jag för Ghassie. Och det var väldigt tungt för Håkan att gå upp till garaget i morse, utan kompis.

Adam han tänker redan framåt om vilken hund vi ska ha "nästa gång". Vi har sagt att det blir först när vi inte arbetar så mycket som vi gör nu, för det behövs tid framförallt när det gäller valpar. Hans lösning på det hela var att antigen köpa en stor hund eller sluta arbeta... Tänk så lätt det är för barn. Att Ghassie är borta säger han inte så mycket om. Han visste ju redan innan det här hände att hon var så gammal att hon kunde dö precis vilken dag som helst.

Tapetserat och klart!

Ja, förutom listerna då..... Men det ska visst vara så.

Här kommer lite bilder från vårt kök.

FÖREJag inser att jag tyckt så illa om köket tidigare att jag inte har tagit några kort där tidigare.....

EFTER
Vi satte en glasskiva ovanpå tapeten på väggen bredvid spisen så att det skulle vara enklare att hålla rent.
Har nu fått en fönsterbräda som faktiskt rymmer en blomkruka och en lampa.

Nu vill jag ha ett nytt köksbord. Ett vitt, fyrkantigt, med vita stolar.

Hallen är nästa projekt. Klart år 20XX. *flin*

Ikväll äter Håkan på hotellet i Vindeln tillsammans med sin kompanjon och några kunder.
Själv äter jag och Adam makaroner, stekt korv och ädelost(för min del). Funderade om rött vin skulle passa till denna supberba rätt...

Ha det så gott alla!

RSS 2.0